Palsgaard | Zierikzee

Uitbreiding van de productiecapaciteit bij Palsgaard in Zierikzee

Palsgaard is sinds 1917 een internationale speler in emulgatoren en stabilisatoren voor zoetwaren zoals chocolade. Deze emulgatoren en stabilisatoren zorgen ervoor dat de chocolade beter kan worden gemengd, waardoor het wordt verwerkt tot een mooi eetbaar product. Voor de oorlog haalde Bakkerij Zeelandia de emulgatoren nog uit Denemarken, waar het hoofdkantoor van Palsgaard is gevestigd. Maar de vraag naar emulgatoren werd zo groot dat Palsgaard op de parkeerplaats van Zeelandia een fabriek startte waar deze werden geproduceerd.

De realisatie van een vierde reactor

Inmiddels is de fabriek zelfstandig gegroeid en produceren drie reactoren de chocolade emulgatoren waarmee Palsgaard wereldwijd marktleider is. In verband met de groei is er in 2016 opdracht gegeven aan Synergo om een vierde reactor te realiseren, deze keer geheel geautomatiseerd. Helaas was de bouwer van de eerste drie reactoren failliet gegaan en daardoor was de helft van de documentatie verloren gegaan, waardoor de reactor in zijn geheel moest worden nagebouwd. Synergo maakte vervolgens de tekeningen op basis van de drie bestaande reactoren en ging op zoek naar leveranciers om de vierde reactor na te bouwen. In 2018 was de investering akkoord en kon het project beginnen.

Projectteam

Projectmanager Michel van der Linde ging met een team aan de slag. Michel was ooit leraar aan de HZ en één van zijn leerlingen is nu zijn protegé bij Synergo. Eén waar hij een rotsvast vertrouwen in heeft gezien de verantwoordelijkheid die Sander de Kam direct krijgt. Namelijk, het gehele automatiseringsproces bij Palsgaard. Zo vertelt Sander vol trots over het project: “Michel geeft mij het vertrouwen om het gehele onderdeel automatisering op me te nemen; dat is een grote verantwoordelijkheid maar erg leuk om zo’n proces te ontwikkelen. De vertaalslag van de informatie van de operators naar de softwareprogrammeur was een complexe, maar zorgt voor meer betrokkenheid.”

Het leuke van dit project is dat we alles mogen doen van A tot Z en met een nieuw te ontwikkelen onderdeel. Dat maakt het spannend want we weten pas of alles werkt als we gaan testen

Michel van der Linde Projectmanager

Klaar voor gebruik

Half oktober is de bouw klaar en wordt de software op locatie getest. Vervolgens wordt er functioneel getest en gaat de vierde reactor weer in bedrijf; de eerste batch wordt dan geproduceerd. Als dit proces volledig is geïmplementeerd zullen in 2020 de overige drie reactoren worden geautomatiseerd. Mar Holkers van Palsgaard heeft alleen lovende woorden over de aanpak van Synergo die hij een betrouwbare partner noemt. “Alles wordt van A tot Z geregeld en de expertise binnen Synergo is zeer groot. Het gehele traject loopt op rolletjes en de samenwerking is perfect.”