Voorkom onnodige voedselverspilling

Wanneer we het hebben over voedselverspilling, denken veel mensen aan de rol die de consument hierin heeft. We associëren voedselverspilling namelijk vooral met het weggooien van etensresten. Volgens Petra Vader – project engineer bij Synergo – is dit zeker iets waar we meer bewust van moeten worden. Echter vindt er ook nog in grote getale verspilling plaats aan het begin van de voedselketen. Namelijk bij producenten. En dáár wil Synergo verandering in brengen.

 

Voedselverspilling is vaak onnodig

Een klein percentage verspilling zal altijd blijven bestaan. We praten dan over situaties waarbij door een systeemfout allergenen zijn verwerkt in producten waar dat niet de bedoeling is. Die kunnen uiteraard niet verkocht worden in verband met gezondheid van de consument. Ook rotte producten kunnen vaak niet meer gebruikt worden. Volgens Petra is dat onvermijdelijk. “Het is een utopie om te denken dat alle voedselverspilling te voorkomen is. Maar we zien nog ontzettend veel situaties die echt onnodig zijn. Zo maakte ik een keer mee dat een hele batch groenten verkeerd gelabeld was. Opnieuw labelen is duurder dan vernietigen. Dus werd voor het laatste gekozen. Dat vind ik echt onacceptabel.”

We vinden het belangrijk bewustzijn omtrent dit onderwerp te creëren binnen ons werkveld. Petra zette daarom veel voorkomende soorten verspilling voor u op een rijtje.

 

Soorten voedselverspilling bij producenten

Verkeerd gelabelde producten
Wanneer de producent of de retailer producten een verkeerd label meegeeft, worden deze weggegooid. Simpelweg omdat het goedkoper is om de producten weg te gooien dan opnieuw te labelen.

Lage prijzen
De prijs van groente en fruit is afhankelijk van het aanbod. Wordt er veel aangeboden, dan daalt de prijs. Soms is de prijs voor 2e of 3e klasse producten zo laag dat deze worden weggegooid omdat de transportkosten hoger liggen dan wat het financieel oplevert.

‘Mislukte’ oogst
Door de droogte van afgelopen zomer is de oogst van veel boeren ‘mislukt’. Producten voldoen niet aan de eisen van de supermarkt. Landbouwers kunnen hun producten niet verkopen aan supermarken. Boeren doen er alles aan om de producten op een andere manier te verkopen. Wanneer producten niet verkocht worden zullen ze weggegooid moeten worden.

Productiefouten
Tijdens een productieproces kunnen producten beschadigen waardoor ze niet meer voldoen aan de eisen die een supermarkt stelt voor verkoop. Denk ook aan bijvoorbeeld producten die door een verkeerde instelling in het proces net niet de juiste kleur, vorm of smaakt hebben.

 

Verwaarden van reststromen

Om echt tot verandering te komen is het volgens Petra nodig dat producenten inzien dat we niet meer alleen moeten denken in geld. De situatie van de verkeerd gelabelde groenten is daar een goed voorbeeld van. Bij vernietiging van producten komen veel schadelijke stoffen vrij. Daarnaast worden uitstekende producten eigenlijk zonder goede reden vernietigd waardoor er meer gekweekt moet worden. En dat is ook weer belastend voor het milieu. “Als iedere producent dit soort situaties voorkomt, maken we al een grote stap”, is Petra stellig.

Maar we hebben ook te maken met reststromen tijdens het productieproces. Zelden wordt een volledig ‘beginproduct’ verwerkt in het eindproduct. Petra schetst enkele voorbeelden.

Druiven
Van de schillen en zaden kun je smaakwater maken.

Brood
25% van het brood wordt verspild. Oud brood (retourbrood) kun je verwerken tot suikerstroop of ontbijtkoek.

Fruit
Fruit dat niet voldoet aan de eisen van de versmarkt kun je verwerken in zoetwaren.

Ook de aardappel is een mooi voorbeeld. In onderstaande visual laten we zien hoe wij met onze klanten reststromen weten te verwaarden. We kijken dan verder dan alleen de voedselresten. Onze adviseurs brengen ook in kaart hoe u kunt produceren met zo min mogelijk gebruik van primaire energiebronnen én hoe u water kunt besparen of hergebruiken. Zo brengen we samen met onze klanten échte verandering teweeg.

Er vindt nog in grote getale verspilling plaats aan het begin van de voedselketen. Namelijk bij producenten. En dáár wil Synergo verandering in brengen.

Meer weten over voedselverspilling?

Neem gerust contact op met Petra.

Stuur Petra een mailtje of bel naar +31 (0)113 235 100