Onderneem veilig

 

Van het ‘industriële veiligheid landschap’ kun je gerust stellen dat het dynamisch is. Met grote regelmaat wordt wet- en regelgeving gewijzigd of worden nieuwe richtlijnen geïntroduceerd. En juist daar ontstaat een kloof tussen de grote multinationals en de middelkleine bedrijven. Industriële veiligheid is, naast projectmanagement, advies en ontwerp/engineering, een van de diensten die Synergo Consultancy aanbiedt. Veiligheidsadviseurs Mariëlla Buijze en Bert van Liere worden hier dagelijks mee geconfronteerd.

 

Gevaarlijke stoffen

“Veel middelkleine bedrijven zien door de bomen het bos niet meer. Het is absoluut geen onwil maar deze bedrijven hebben nu eenmaal geen volledig veiligheidsteam tot hun beschikking.” Daarover is Bert van Liere – hogere veiligheidskundige bij Synergo – stellig. “Veiligheid hoort een van de belangrijkste thema’s te zijn binnen de foodwereld. Veel stoffen of ingrediënten zijn in sterke concentratie namelijk schadelijk of brandbaar. Denk bijvoorbeeld aan het op het eerste oog onschuldig klinkende aardbei-aroma. Dit product bevat vaak een aanzienlijke hoeveelheid alcohol. Daarmee is het een brandbare vloeistof die bij vrijkomen ervan een explosieve atmosfeer kan geven. Hiermee moet rekening gehouden worden op de werkvloer. En apparatuur in de omgeving moet hierop zijn afgestemd. Daarnaast worden er vooral binnen de voedingsmiddelenindustrie vaak gevaarlijke stoffen gebruikt voor de reiniging van de installaties en kwaliteitscontroles. Het personeel kan hierbij blootgesteld worden aan deze stoffen en dit kan gezondheidsproblemen opleveren. Ook deze aspecten moeten worden beoordeeld en waar nodig moeten er maatregelen worden genomen.”

 

Actief omgaan met veiligheid

De vraag is of we van middelkleine bedrijven dezelfde verwachtingen mogen hebben als van de grote multinationals. Mariëlla Buijze – projectleider en veiligheidsadviseur bij Synergo – vindt van wel. “Het is logisch dat deze bedrijven een kleiner budget hebben, maar vaak wordt heel reactief omgegaan met veiligheid. Je ziet bijvoorbeeld situaties waarbij al een overheidsinspectie heeft plaatsgevonden. Hieruit zijn dan verplichte verbeterpunten voortgekomen die op korte termijn doorgevoerd moeten worden. Daarbij is er vaak geen tijd om praktische en goedkopere alternatieven te bedenken en komt het ook wel voor dat er delen van productielijnen stilgelegd en aangepast moeten worden. En iedere minuut dat een productielijn stilstaat kost geld. Het is dus zaak om regelmatig een inventarisatie te laten uitvoeren door een specialist. Wij zijn als specialist op de hoogte van alle wet- en regelgeving en weten ook precies hoe we deze moeten interpreteren. Soms kun je namelijk met heel kleine aanpassingen al grote stappen maken. Door simpelweg een afzuigpunt of een schakelaar te verplaatsen of een goedwerkende veiligheidsprocedure in te voeren. Waarmee ik maar wil zeggen dat een klein budget niet hoeft te betekenen dat de veiligheid niet op orde is.”

 

Hoe voorkom je grote uitgaven aan veiligheid

Geen enkele organisatie zit te wachten om grote uitgaven te doen om maar aan een hoop regels te voldoen. Maar volgens Mariëlla en Bert is dat ook niet nodig. “Het gaat om goed plannen. Wanneer je een veiligheidsadviseur een inspectie laat doen, kijken we naar alle aspecten van de werkomgeving”, legt Bert uit. “Uiteraard kijken we ook welke gevaarlijke stoffen er worden opgeslagen en gebruikt. Maar er is ook oog voor de werkomstandigheden. Worden de vrijkomende dampen afgezogen? Hoe gaan de medewerkers met de gevaarlijke stoffen om? In welke concentratie wordt de stof verwerkt? Dit zijn allemaal aspecten die een rol spelen en worden geïnventariseerd en beoordeeld. We leveren vervolgens een concreet en bruikbaar advies aan en desgewenst nemen we de implementatie ook voor onze rekening. Hierdoor hoeft de productie niet stilgelegd te worden en kunnen we met vaak minimale aanpassingen een organisatie volledig conform wetgeving laten werken.  En dat kost toch een stuk minder dan een boete of stillegging van een productieproces!”

Meer weten over industriële veiligheid?

Neem gerust eens contact op met Bert.

Stuur Bert een e-mail of bel naar 06-46814417