Energietechnologie inzetten in foodbranche

 

Afgelopen maand startte Michel van der Linde bij Synergo. Na een veelzijdige loopbaan waarin hij verschillende technische functies bekleedde, koos hij voor een baan als projectleider in de foodbranche.

 

Passie voor techniek

Zijn passie voor techniek was voor Michel als vroeg duidelijk. Hij startte zijn loopbaan in Aruba als medewerker bij een water- en energiebedrijf. Michel vertelt hierover: “Mijn vader is Arubaans en ik ben daar opgegroeid. Ik heb wel in Nederland gestudeerd maar het was voor mij een logische keuze om in Aruba te gaan werken. Wel merkte ik dat mijn doorgroei- en ontwikkelmogelijkheden beperkt waren. Het is immers een klein eiland waar je als techneut weinig keuze hebt. Om die reden heb ik uiteindelijk toch de keuze gemaakt terug te keren naar Nederland.” In Nederland kon Michel zich verder ontwikkelen als energietechnoloog. Hij vervolgde zijn loopbaan bij NEM; een bedrijf dat energiecentrales ontwerpt en bouwt.

 

Kennis delen met jonge techneuten

Al snel groeide Michel door tot afdelingshoofd. Een fase waarin hij de keuze moest maken tussen techneut zijn of manager zijn. Michel: “Uiteindelijk was deze keuze voor mij snel gemaakt. Mijn passie voor energie en techniek is groot; dat zal altijd zo blijven. Ik wil in projecten mijn bijdrage kunnen leveren en bezig zijn met het bedenken en maken van duurzame oplossingen.” Uiteindelijk werd Michel benaderd door HZ University of Applied Sciences. Hij vertelt hierover: “Ik werd gevraagd docent te worden voor de opleiding Energie en Procestechnologie. Hoe mooi! Ik kon mijn werk gebruiken om jonge techneuten te enthousiasmeren voor het vak en mijn opgedane kennis te delen.”

 

Kennismaking met foodbranche

Tijdens zijn werk als docent bij HZ University of Applied Sciences kwam Michel voor het eerst in aanraking met de foodbranche. Binnen de opleiding Energie en Procestechnologie werden verschillende thema’s geïntroduceerd, waaronder techniek binnen de foodbranche. Er werd gestart met cases over bierbrouwen, frietfabrieken en suikerproductie. Dit was tevens het moment dat Michel toevallig in aanraking kwam met Synergo. Hierover vertelt hij: “Ik werd gecontacteerd door een recruiter die mij vertelde over een groeiend bedrijf in de foodbranche. Al snel kwam ik erachter dat hij het over Synergo had. Na een eerste kennismakingsgesprek was ik gelijk enthousiast. In tegenstelling tot eigenlijk alle bedrijven waarmee ik tot nu toe in aanraking ben gekomen binnen de technische branche is Synergo een heel open en platte organisatie met een familiaire sfeer. Hierdoor zie ik meer mogelijkheden om mijzelf verder te ontwikkelen. Momenteel heb ik het wel heel druk omdat ik naast mijn werk bij Synergo nog mijn studie ‘sustainable energy technology’ aan de TU Eindhoven aan het afronden ben. Maar des te meer kennis heb ik straks om in de praktijk te brengen!”

 

Eerste project: luchtbehandelingsplan frietfabriek

Over zijn eerste project is Michel erg enthousiast. “Al na een paar dagen startte ik met een HVAC (Heating Ventilation and Airconditioning) vraagstuk voor een frietfabriek in Egypte. Daar wordt een fabriek geplaatst waarvan de ruimtes geconditioneerd moeten worden. Om dat te bewerkstelligen moet de luchtbehandeling in kaart worden gebracht. Namelijk alle productiehallen moeten geventileerd en eventueel gekoeld worden. Dat vraagt om onderzoek naar hoeveel lucht per ruimte toegelaten moet worden en hoe de lucht in de productieprocessen gebruikt wordt. Momenteel voeren we nog verschillende onderzoeken uit, maar daarover later meer!”