Meer werk met minder mensen door procesautomatisering

 

Dat het lastig is om technische professionals te vinden is inmiddels geen nieuws meer. Werkgevers in de technische sector vissen allemaal in dezelfde, vaak kleine vijver. Volgens de ROVC TechBarometer was dit afgelopen jaar zelfs de grootste ergernis van bedrijven. Het tekort aan vooral goed opgeleid en gemotiveerd personeel gaat desondanks gepaard met een blijvend stijgende omzet bij de meeste bedrijven. Welke mogelijkheden heeft een bedrijf nog om aan de marktvraag te kunnen blijven voldoen?

 

Cijfers uit de markt

Meer dan de helft van de respondenten uit de ROVC TechBarometer geeft aan dat in zowel 2017 als 2018 de omzet steeg. Die groei werd voor bedrijven onder meer mogelijk door werkprocessen te optimaliseren en goede starters intern op te leiden. Ook het steeds belangrijker wordende thema ‘duurzaamheid’ speelt een rol in die groei. Die blijvende groei gaat echter hand in hand met een verwacht tekort van maar liefst 47% binnen de voedingsmiddelenindustrie. Slechts 2% van de bedrijven geeft aan de doelstellingen te behalen door juist in te zetten op het verkleinen van het personeelsbestand. En dat is volgens Jos Spijkers – Projectengineer bij Synergo – typisch.

Lees het volledige rapport van ROVC Technische Opleidingen

Meer werk met minder mensen

Het verkleinen van een personeelsbestand lijkt op het eerste gezicht niet de meest logische optie wanneer je juist meer werk wilt verzetten. Maar door middel van procesautomatisering is dit zeker op de lange termijn volgens Jos een slimme zet. Het rapport laat namelijk zien dat er al jaren op rij meer uitstroom is dan instroom in de technische sector. Het tekort aan personeel – zowel kwalitatief als kwantitatief – zal dus logischerwijs aanhouden. “Het is een vrij rigoureuze verandering voor een bedrijf. We zien bij klanten dan ook eerder angst voor automatisering dan onwil. Op de lange termijn betekent deze stap namelijk dat je meer werk kunt verrichten met minder mensen maar op de korte termijn betekent dit dat medewerkers moeten worden geoutplaced.”

 

Procesautomatisering biedt uitkomst

Slim automatiseren kan voor een productiebedrijf veel kansen bieden. Niet alleen om het rendement te verbeteren maar ook bij het doorzetten van organisatie- en omzetgroei met minder menskracht. Jos ziet nog veel kansen voor voedselverwerkende bedrijven op dit vlak. “Ik kom nog regelmatig bij bedrijven waar veel werk met de hand wordt gedaan. Denk aan de snackproductie. Bij frikandellenproductie moeten alle frikandellen eenzelfde lengte hebben. We zien dat dergelijk sorteerwerk nog regelmatig met de hand wordt gedaan terwijl machines dit ook kunnen meten. Een ander mooi voorbeeld vind ik de broodproductie. Je hebt in principe geen mensen nodig die aan tal van knoppen draaien om het juiste eindproduct te krijgen. Wanneer een machine gestandaardiseerd grondstoffen verwerkt en de daarbij horende handelingen zoals het kneden van deeg standaard uitvoert, heb je een stuk minder medewerkers nodig om tot een goed brood te komen.”

 

Het klinkt op papier misschien eenvoudig maar dat is het in de praktijk natuurlijk niet. Niet alleen betekent dit een grote omslag voor bedrijven. Het heeft ook consequenties voor het wervingsbeleid. De medewerkers die overblijven, moeten breder geschoold zijn. Waar namelijk voorheen iedere medewerker verantwoordelijk was voor een afgebakende discipline, is nu één persoon verantwoordelijk voor meerdere disciplines. Dat betekent dat breder geschoold en daarmee breder inzetbaar personeel nodig is voor het overgebleven werk.

Meer weten over procesautomatisering?

Neem gerust eens contact op met Bart.

Stuur Bart een mailtje of bel naar +31 (0)113-235100