Energie besparen, CO2-uitstoot reduceren, capaciteit vergroten of afval verminderen in uw huidige fabriek; of een compleet nieuwe fabriek realiseren. Het begint allemaal bij een goed doordacht procesontwerp. Onze proces engineers geven er invulling aan, van eerste schets tot uitvoering.

Dit maakt het lastig

Vermoedens concreet maken

Procesverbetering begint vaak met een vermoeden: “Het zou efficiënter moeten kunnen” of “Er moet toch meer uit deze proceslijn te halen zijn”. Toch is het moeilijk om de vinger op de zere plek te leggen. U ziet niet altijd waar precies in uw proces energie verloren gaat of waar capaciteit wordt begrensd. Er is vaak geen data en kennis beschikbaar om knelpunten hard te maken.

Bedrijfsblindheid

In uw fabriek kunnen ongemerkt grote kostenposten voorkomen. Een warme of koude leiding zonder isolatie. Een defecte appendage van een stoominstallatie. Een lekkage in de persluchtleiding. Een onevenredig grote hoeveelheid afval. In veel fabrieken blijven dit soort zaken onopgemerkt. Ze horen bij ‘de normale gang van zaken’. Door bedrijfsblindheid ziet u ze niet meer. Wij wel.

Veranderende wet- en regelgeving

De overheid komt regelmatig met nieuwe of gewijzigde normen die effect kunnen hebben op uw organisatie. Maar hebben ze dat ook? Waar moet u dan precies aan voldoen? En hoe maakt u dat waar in de praktijk? Het zijn lastige vragen waar u eigenlijk niet mee bezig wilt zijn. Toch heeft u ermee te maken.

Synergo

Uw verwerkingsproces is uw core business. Daar, binnen de wettelijke kaders, de best mogelijke technische invulling aan geven, is de onze. Onze proces engineers zijn gespecialiseerd in het ontwerpen van optimaal rendabele, efficiënte, duurzame, compliant en toekomstbestendige processen in de voedingsmiddelenindustrie.

Wat we doen

In welk stadium van uw project u ook zit, onze proces engineers haken moeiteloos aan. Ze werken mee aan haalbaarheidsstudies, voeren energie- en restwarmteanalyses uit, rekenen leidingdiameters, drukverliezen en capaciteiten door, bepalen de ideale locatie en parameters van meet- en regelsystemen, checken uw proces op compliance en gaan op onderzoek uit naar optimalisatiemogelijkheden.

Positieve kruisbestuiving

Een groot voordeel is dat onze engineers in de hele voedingsmiddelenbranche actief zijn. Daardoor kunnen ze succesvolle technieken uit andere subsectoren meenemen naar uw fabriek. Dankzij de interne samenwerking met onze mechanical- en EIA-engineers en veiligheidskundigen bent u bovendien zeker van een realiseerbaarheid en veiligheid.

Alles al eens gezien

Onze ervaring helpt ook om valkuilen te voorkomen en optimalisaties in één keer goed door te voeren. We hebben nagenoeg alle situaties al een keer gezien. We weten welke pompen en leidingen er nodig zijn bij een bepaalde viscositeit van massa. Van veel producten kennen we de grens van verwarmingstemperaturen voordat ze in kwaliteit achteruit gaan. We weten welke vorm en frequentie van CIP voldoende is om voedselveiligheid te waarborgen. En ga zo maar door.

Uitgangspunten

Ogen open

Tijdens ons onderzoek in uw fabriek houden onze engineers (veelal Green/Black Belts) hun oren en ogen open voor mogelijke verbeterkansen. Vanuit onze kennis, ervaring en frisse blik signaleren we die snel. Denk aan een lekkage, besparingskans, automatiseringsoptie of veiligheidsissue. Dergelijke optimalisatiemogelijkheden kaarten we altijd aan, inclusief oplossingsrichting, ook wanneer ze buiten de scope van de opdracht vallen. Samen overleggen we wat u ermee wilt doen.

Oud is goud

Oude machines. Zo lang het draait, is het goed, toch? Nee. Oude machines verbruiken vaak onnodig veel energie, zijn niet of moeilijk meetbaarheid en zijn minder snel of accuraat dan moderne versies. Ze vragen bovendien veel onderhoud waardoor er vaker dure stops nodig zijn. Oude machines bekijken we dan ook met een kritische blik. Wat goed is, is goed. Wat beter kan, brengen we in kaart. Oud blijkt dan vaak goud: grote besparings- en optimalisatiekansen.

Engineering is teamwork

Onze proces engineers werken nooit alleen. Ze zoeken de samenwerking op met u, uw operators, servicemonteurs en andere betrokken: wat zien zij? Waar lopen ze tegenaan? Samen oplossingen vinden, is onze insteek. Intern werken onze proces engineers bovendien samen met hun collega-engineers en veiligheidskundigen. Ze delen ervaringen en vraagstukken en komen op basis van gedeelde kennis tot de beste oplossingen, bekeken vanuit alle aspecten van engineering: proces, mechanical en EIA.

Forward in food processing

Techniek is continu in ontwikkeling. Als gespecialiseerd ingenieursbureau in de voedselverwerkende industrie lopen we voorop en zijn we op de hoogte van de nieuwste state of the art technologieën. Nieuwe pomptechnieken of appendages bijvoorbeeld, maar vooral ook automatisering. Het maakt processen niet alleen efficiënter, maar helpt ook de kwaliteit te verhogen en het storingspercentage te verlagen.

Onze werkwijze

1.     Inventarisatie

Voordat we het proces gaan ontwerpen, stellen we eerst een boel vragen. Waar loopt u tegenaan? Wat wilt u bereiken? Bijvoorbeeld capaciteitsuitbreiding, verduurzaming, automatisering, oplossen van een veelvoorkomende storing of de realisatie van een compleet nieuwe productielijn. Waar moet het proces minimaal aan voldoen? Wat zijn de randvoorwaarden? We luisteren goed naar uw antwoorden en vragen door, op zoek naar de vraag achter de vraag. In onze ogen is dat de basis van ieder succesvol project.

2.     Analyse

Zodra het doel en de scope van het project helder zijn, starten we onze analyse. We verzamelen data, voeren eigen metingen uit en spreken met medewerkers van uw fabriek. Zo vormen we een compleet beeld van de fabriek en signaleren we de eerste verbeterkansen. Deze bespreken we met u en het liefst ook met de operationsmanager of medewerkers van de technische dienst. Hoe kijken zij tegen onze verbetervoorstellen aan?

3.     Conceptontwerp

We starten ieder ontwerp, zowel voor nieuwbouw als voor vervanging, uitbreiding of vernieuwing van productielijnen, met het in grote lijnen in kaart brengen van het proces in een blokflowdiagram. Hieruit blijkt wat de ideale materiaalstromen zijn. Van daaruit werken we toe naar het procesflowdiagram waarbij we inkleuren welke apparatuur er in het proces benodigd is. In dit conceptontwerp brengen we verbeteropties al helder in kaart. Ook in deze fase is overleg hierover met u en uw medewerkers een belangrijke factor.

  1. Engineering

Zodra we samen tot een optimaal conceptontwerp zijn gekomen, werken we dit vervolgens uit in een P&ID. Hierin staat het volledige proces tot in detail weergegeven. Van de benodigde apparaten, leidingen en besturingssystemen tot waar de afsluiters en sensoren dienen te komen voor een goede werking en monitoring van het fabrieksproces.

Voor het bepalen van de juiste parameters zetten we onze eigen rekentools in, opgesteld vanuit onze jarenlange ervaring in de voedingsmiddelenindustrie. Hiermee weten we door eigen praktijkervaring de optimale prestaties van processen te realiseren.

Standaard onderdeel van onze ontwerpen is ook veiligheid. Onze proces engineers overleggen hun ontwerpen met onze veiligheidskundigen. Samen voeren ze op het ontwerp een HAZOP uit om niet alleen industriële veiligheid, maar ook voedselveiligheid te kunnen garanderen.

  1. Documentatie

Het is verstandig en in sommige gevallen zelfs verplicht om wijzigingen in bestaande processen te documenteren. Werkt u bijvoorbeeld met gevaarlijke/brandbare stoffen, dan bent u volgens de BRZO wettelijk verplicht om een MOC (management of change) vast te leggen. Het is een belangrijk onderdeel van audits. Wij maken de juiste documentatie voor u op. Niet alleen voldoet u daarmee aan wet- en regelgeving, u heeft ook een actuele gedetailleerde tekening van uw fabriek, handig voor onderhoud en eventueel toekomstige aanpassingen.

6 . Begeleiding & borging

Het liefst ontzorgen we u in alles en blijven we betrokken tijdens aanbesteding, installatie en inbedrijfstelling. De verdere uitwerking van exact welk merk, type en materiaal equipment nodig is voor het optimale proces, bepalen we in samenwerking met onze collega mechanical engineers. Onze EIA-collega’s maken het plaatje compleet met de benodigde elektra, instrumentatie en besturingssystemen.

Voorbeeld besparing

Condenspotten – stille energielekken

Condenspotten, de afvangers van water uit stoomsystemen, zijn vaak stille energielekken. Ze worden makkelijk vergeten in onderhoudscontroles, met verminderde functionaliteit tot gevolg. Meer water en lekkages in het stoomsysteem vreten energie en kunnen zelfs tot gevaarlijke situaties leiden. Bij proces engineering inspecteren we condenspotten steevast en adviseren over eventueel benodigd onderhoud of vervanging. Op deze manier hebben we al enorme energiebesparingen weten te realiseren.

of bel naar +31113235100