Inzicht
De vertaling van duurzaamheid in de foodindustrie
Een duurzamere foodindustrie. Hartstikke mooi, maar is het ook realistisch? Er is immers ook een business te runnen. Bij Synergo weten we gelukkig dat duurzaamheid zich vaak vertaald in kostenbesparing en efficiency. Hoe? Onze Sr Consultant / Teamleider Michel van der Linde en Project Engineer Bart van Liere leggen het uit.
“Duurzaamheid is zelden het enige en belangrijkste speerpunt van een project”, begint Michel. “Vraagstukken gaan vaak over het verhogen van de productie en het verbeteren van de efficiency. Het leuke is echter dat uiteindelijk vaak duurzame oplossingen een belangrijk deel van de uitkomst zijn. Duurzaamheid draait namelijk om de trias energetica en trias materialica: drie manieren om te besparen op energie en materialen.
- Je verbruik reduceren
- Wat je verbruikt, zo duurzaam mogelijk doen
- Indien geen duurzaam alternatief voorhanden is, zo efficiënt mogelijk inzetten
Minder verbruik, meer recycling en minder verspilling staan gelijk aan een minimalisering van de kosten. Toch heeft duurzaamheid nog geen sexy imago. Er blijft de naam van ‘kostenpost’ aan kleven. Maar duurzaamheid hoeft helemaal niet duur te zijn, dat bewijzen wij keer op keer.”
Energiescan
Collega-engineer Bart ziet dat ook. “We boeken nu mooie resultaten met onze nieuwe Energiescan. Zeker in deze tijden, waarin de energiekosten de pan uit rijzen, vallen daar enorme besparingen mee te bereiken.
De Energiescan bestaat uit drie stappen.
- Quickscan
We lopen de hele fabriek door op zoek naar procesonderdelen waar volgens ons energiebesparing mogelijk is. - Meten = weten
Daarna meten we het energieverbruik. Hierbij maken we gebruik van de tool Sensorfact. We kunnen zo op afstand 24/7 het verbruik per fabriek, proceslijn, procesonderdeel en zelfs per motor monitoren. Dit toont uiteindelijk aan of onze vermoedens juist zijn. - Realisatie
Zijn er verbetermogelijkheden, dan kijken we wat de oplossing, besparing en terugverdientijd is. Is de klant akkoord? Dan realiseren we de verbetering.
We testten de Energiescan dit jaar voor het eerst uit bij Van der Kroon Food Products. Daar vonden we, voor hen totaal onverwacht, een flinke besparingsmogelijkheid in de persluchtinstallatie. De terugverdientijd voor de reparatie was slechts een half jaar. De beslissing was dus snel gemaakt: doen! Dit is dan wel een bedrijf dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, maar voor een dergelijke besparing staat natuurlijk iedereen open.”
Aan duurzame technologie ontbreekt het niet
“De Energiescan is een mooi voorbeeld van hoe Synergo duurzaamheid een logische plek geeft in het totaalpakket aan engineeringsmogelijkheden voor de foodindustrie”, gaat Michel verder. “De afgelopen jaren hebben we daar veel in geïnvesteerd. Dan heb ik het niet alleen over de technieken, want aan duurzame technologie ontbreekt het niet. Die is er al lang en er komt ook steeds meer bij. Warmte- en energieopslag en -terugwinning bijvoorbeeld, zijn zeer veelbelovend. Maar waar het vooral om gaat, is bewustzijn.
Engineers zijn vaak gewend om te denken vanuit techniek, maar bij duurzaamheid komt meer kijken. Politiek bijvoorbeeld en regelgeving. Wat mag wel en niet? Waar zijn subsidies voor. Voor onze klanten is dit niet altijd duidelijk. Bij Synergo zien we het als onze taak om onze klanten goed te informeren en enthousiast te maken. We nemen duurzaamheid dan ook in iedere opdracht mee en vertalen dit naar de taal van de klant: hoe kan het optimaal bijdragen aan de bedrijfsresultaten?
Het ultieme streven
Een zero emission factory is ons ultieme streven. Dit is nu soms nog lastig te realiseren. Vergelijk de nieuwste duurzame oplossingen met zonnepanelen. In het begin was energie van zonnepanelen tien keer duurder dan energie uit fossiele brandstoffen. Nu is het goedkoper dan conventionele energie van het net. Dit zal met steeds meer duurzame oplossingen zo zijn. Bij Synergo volgen we de ontwikkelingen op de voet. We willen steeds meer bereiken. Voor de klant én een duurzamere wereld. Want vanuit welk perspectief je ook verduurzaamt, uiteindelijk gaat het erom dat we zuinig omgaan met de beschikbare resources op een manier die ook door een volgende generatie voortgezet kan worden. Goed rentmeesterschap, dat is het eigenlijk.
‘Laten we het vooral samen doen!’
Bij Synergo krijgen we als professionals de ruimte om hierin maximaal creatief te zijn. De focus ligt op het creëren van mooie duurzame ideeën, zonder beren op de weg te zien. Daarna gaan we op zoek naar de praktische oplossing. Zo kun je veel bereiken, daar ben ik van overtuigd. Voor mij voelt het goed om op deze manier met mijn werk bezig te zijn én aan een betere wereld te kunnen bijdragen. Ik denk dat het ook veel nieuwe collega’s zal inspireren om bij Synergo te komen werken. Ik zeg: Van harte welkom. Laten we het vooral samen doen!”