Swartberg | Rotterdam

Optimaliseren van productielijnen bij Swartberg

Soms zijn er van die projecten waarbij de start letterlijk een vliegende start is. Die vlieger ging ook op bij het project bij de nieuwe klant Swartberg. Barry de Hond, projectleider bij Synergo werd halverwege een bestaand proces bij het project betrokken. In plaats van eerst een Plan van Aanpak maken was het gelijk brandjes blussen en op korte termijn bepaalde zaken zo snel mogelijk op te leveren.

Van brandjes blussen naar een masterplan schrijven

Swartberg, producent van onder andere pindakaas was bezig met het opzetten van een nieuwe branderij en pindakaasbereiding maar dat verliep niet helemaal volgens planning. De technische dienst had het veel te druk om dit project erbij te doen. Daarom zijn ze op zoek gegaan naar een partner om het proces meer gestructureerd en beter aan te pakken. En ze kwamen uit bij Synergo. Wat begon met een stukje crisismanagement is inmiddels uitgegroeid tot het optimaliseren van de overige productielijnen en het schrijven van een masterplan. ‘We zijn puur op prestaties beoordeeld. Ze zagen wat voor groot verschil onze Synergo- aanpak opleverde en wat we deden. Daardoor mogen we nu ook verder met het masterplan en optimalisatie van de overige productielijnen’ vertelt Barry.

24-uurs productie en ondersteuning

Inmiddels is de branderij en de eerste lijn voor het produceren van pindakaaspotten klaar. Dag en nacht is er gewerkt aan de oplevering van deze lijnen. ‘Nachtwerk was het letterlijk, want soms werd ik om half 4 nachts gebeld dat ze hulp nodig hadden bij een lijn’, vertelt Barry lachend. Hij vindt het niet erg. De energie die hij in het project stopte heeft zich dubbel en dwars terugbetaald, want tijdens het project maakte hij promotie van projectengineer naar projectleider. ‘Het is mooi om te zien dat de klant vertrouwen in jou heeft en dan doe je vanzelf een stapje extra. De productie draait 24 uur per dag en daarom was mijn werkdag ook niet afgelopen om vijf uur’ verklaart Barry. Alles wat te maken heeft met het bereiden van pindakaas wordt op deze lijnen afgewerkt. Maar het werk is nog niet klaar, want van één productielijn naar twee productielijnen en een eigen branderij is niet het enige wat de klant wil bereiken. Het snelgroeiende bedrijf wil bestaande productielijnen verbeteren en zich klaar maken voor de toekomst. ‘Door onze hulp zijn we nu niet alleen bezig met het optimaliseren van de bestaande productielijnen, maar maken we ook de logistieke stromen inzichtelijk en kijken we hoe de productiecapaciteit kan worden uitgebreid. Dat alles komt samen in het masterplan’, legt Barry uit.

Het is mooi om te zien dat de klant vertrouwen in jou heeft en dan doe je vanzelf een stapje extra

Barry de Hond Projectleider

Een groot projectteam

Het project wordt niet alleen door Barry uitgevoerd. Ook andere collega’s van Synergo zijn volop in de wereld van pindakaas gedoken. Zo zijn Ricky Zon en Petra Vader, beiden project engineers bij Synergo bezig met de optimalisatie van de pindakaas bereiding en het voorbereiden van de laatste pindakaas productielijn. Ook de uitwerking van het masterplan is inmiddels gestart. Lennart Steendijk, eveneens project engineer, is inmiddels druk met de inrichting en uitwerking van het nieuwe expeditie gebouw. Ook diverse herinrichtingen en verplaatsingen van lijnen maken deel uit van dit traject. Het project is echt iets voor Synergo, niet alleen omdat het in de eerste plaats gaat om voeding, maar omdat er veel verschillende facetten een rol spelen tijdens het project. ‘Van het optimaliseren van de interne organisatie tot leveranciers en logistiek: het is heel divers en op alle gebieden valt er winst te behalen voor de klant’, verduidelijkt Barry. Of ze na dit project klaar zijn bij Swartberg? Barry betwijfelt het. Het bedrijf groeit snel en de eigenaar zit vol ideeën en wil een saté saus lijn gaan ontwikkelen. En laat Synergo nou net goed zijn in het ontwikkelen en ontwerpen van nieuwe productielijnen.